Ana sayfa Filtreler

Filtreler

Piyasada bugün çok çeşitli akvaryum filtresi mevcut. Hepsi kişisel tercihlere göre farklı dizayn edilmiştir.
İlk önce filtreler hakkında öğrenmemiz gereken bazı temel bilgiler vardır. Örneğin, akvaryumun boyutu ile filtre boyutu arasındaki ilişki. Bunun yanında akvaryumlarda üç değişik filtrelemeden bahsedebiliriz.
Bunlar mekanik, kimyasal ve biyolojik filtrelemedir.

Mekanik filtreleme, akvaryum suyunda serbest yüzmekte olan partiküllerin temizlenmesi için suyun filtre malzemelerinden geçmesi sağlanır. Filtre malzemeleri partiküllerin geçişine izin vermeyecek şekilde üretilmişlerdir.
Kimyasal filtrasyon, zehirli kimyasalların bir reçine veya başka bir filtreleme malzemesinden geçtiğinde meydana gelir. Bazı kimyasal filtrasyon ürünleri, belirli zehirli atıkları veya akvaryumdaki zararlı kimyasalları hedefler.
Biyolojik filtrasyon, iyi huylu bakterilerin, akvaryumdaki balıklar için zehirli olan amonyağı, nitrite ve sonrasında daha az zehirli olan nitrata çevirmesi işlemidir. Bu işlemin tamamına nitrojen döngüsü denir.

Artık bir su ekosistemindeki üç filtrasyon türünü bildiğimize göre, farklı tipteki akvaryum filtrelerine göz atabiliriz.

Sünger / Hava ile çalışan filtreler

En basit filtreler Sünger / hava filtreleridir. Çoğunlukla üreme, yavru balık (yavru balık), hastane, fidanlık akvaryumları, küçük balık veya omurgasız akvaryumlarında kullanılır. Sünger filtre, suyun, hava motoru yardımı ile süngerden geçirilmesi ile çalışır. Sünger basit biyolojik ve mekanik filtrasyon üretme yeteneğine sahiptir, çünkü süngerde faydalı bakteriler rahatlıkla yaşayacaktır. Bu filtrelerde hava yerine, büyük akvaryumlarda sirkülasyonu artırmak için resimde görüldüğü gibi pompa kafası da kullanılabilir.

Sık sık temizlenmesi gerekebilir. Temizlerken dikkat edilmesi gereken, yararlı bakterilerin öldürülmemesidir. Bunu da temizliği akvaryumdan aldığımız su ile yaparak sağlayabiliriz.

Şelale / power filtreler

Akvaryum hobisinde kullanılan en yaygın filtreleme şeklidir. Çok kullanılıyor olmasının en büyük nedeni, mükemmel mekanik, kimyasal ve biyolojik filtrasyonu sağlamalarıdır. Akvaryumunuzun arkasına (veya yan tarafına) asılırlar ve sifonlama yğöntemi ile emdikleri akvaryum suyunu, filtre malzemesinden geçirdikten sonra bir şelale görünümünde akvaryuma geri gönderirler. Şelale filtre denmesi bu nedenledir.

Mekanik filtrasyon, suyun sünger yada elyaftan geçmesi ile olur. Kimyasal filtrasyon, sudan toksinleri veya kimyasalları gideren karbon içinden geçerken oluşur. Son olarak, filtre kartuşu içindeki malzemeler sayesinde de biyolojik filtrasyon gerçekleşir. Filtre kartuşu içinde çok sayıda yararlı bakteri yerleşmesine yarayan malzemeler vardır.

Dış filtreler

Dış filtreler, hobiciler tarafından kullanılan popüler filtre sistemleri arasındadır. Özellikle 40 galon veya daha büyük akvaryumlar için idealdir. Dış filtreler, şelale ve sünger filtrelerden önemli ölçüde daha büyük olan boyutları nedeniyle mükemmel mekanik, kimyasal ve biyolojik filtreleme sağlarlar. Sert bir sifon borusuna bağlı esnek bir boru ile su filtreye taşınır. Su geri akışı ise geri dönüş “su çubuğu” sağlanır.
Dış filtreler çiklit, tuzlu su veya bitki akvaryumları için idealdir.

Biyolojik filtrasyon, içinden geçen sudaki oksijene dayanır. Havadan suya temas olmadığından, bu tür filtrelerde biyolojik filtrasyon yeterli değildir.

Kum altı/Dip filtreleri

Filtreler çakılın altına yerleştirilir ve su akışını saşlayan tüpler ile suyun kum veya çakıldan geçmesi sağlanır. Suyun akışı iki yol ile yapılabilir. Bu, bir hava taşı ve hava pompası ya da yükseltici boruların tepesine takılan ve suyu akvaryuma pompalayan bir güç kafasıdır.

Mekanik filtrasyon su çakıldan geçerken gerçekleşir ancak olumsuz tarafı biyolojik filtrasyonun substrattan geçen suda mevcut hava ile sınırlı olmasıdır.
Dip filtrelerinde kimyasal filtrasyon gerçekleşmez. Ayrıca kumu karıştırıp temizlemelisiniz. Aksi takdirde kalıntılar oluşacak ve bu da yüksek seviyelerde hidrojen sülfür oluşmasına neden olacaktır