Ana Sayfa Tatlı Su Balıkları İlk Akvaryum kuranların karşılaşabilecekleri olağan hatalar :

İlk Akvaryum kuranların karşılaşabilecekleri olağan hatalar :

2560
0

Yazı Indexİlk Akvaryum kuranların karşılaşabilecekleri olağan hatalar : Çok küçük Akvaryumla başlamak.Akvaryuma balığı erken koymak. Aynı anda çok balık koymak.Akvaryuma alabileceğinden fazla balık koymak.Birbiriyle uyumlu olmayan balık koymak.Fazla besleme.Yetersiz filtreleme.Su testlerinin yapılmaması.Su değişiminin aksatılmasıÇOK KÜÇÜK AKVARYUMLA BAŞLAMAK :Küçük ve hazır akvaryum paketlerinin satıcılarda ön planda olması, yeni başlayanları küçük akvaryumlara yönlendirmektedir. Eğer bu işe yeni başlıyorsanız küçük akvaryumla başlamak en büyük hatalardan biri olacaktır. Neden ? Çünki küçük akvaryumlarda su miktarı da az olduğundan suyun kimyasında oluşabilecek en ufak bir değişiklik akvaryumunuzdaki tüm canlılar üzerinde kısa sürede etkisini gösterecektir. Su hacminin az olması size hata yapma fırsatı vermeyecektir. Daha büyük akvaryumlarda oluşabilecek hataları düzeltmek için daha çok zaman ve şansınız olacaktır. Ben her ne kadar en az 200 litreyi savunsam da genel görüş kurulacak ilk akvaryumun en az 75 Litre olması yönündedir.
AKVARYUMA BALIĞI ERKEN KOYMAK :{mosgoogle center}
Yeni akvaryum sahiplerinşin yaptıkları en büyük bir diğer hata, akvaryumlarına bir an önce balık koymak için duydukları sabırsızlıktır. Akvaryumu kurdukları gün balık alma hatası en çok yapılan hatalardandır. Bazıları şanslı olsada ilk gün akvaryuma konan balıkların bir çoğu maalesef kaybedilecektir. Peki sorun nedir ? Şehir suyunun içinde olabilecek kimyasallar, ağır metaller, çözünmemiş gazlar, balıklar için zehirlidir. Akvaryum kimyası ile ilgili detaylı bir makalemiz hazırlandığı için burada fazla detaya girmeyeceğim. Suyun zararlı minerallerden temizlenmesi ve çözünmemiş gazların suyu terk etmesi için birkaç gün beklenmesi, akvaryum suyunun oturmasını ve pH’ın stabilize olmasını sağlayacaktır.AYNI ANDA ÇOK BALIK KOYMAK :Evet, yukarıdaki tavsiyelerimize uydunuz, suyun stabilize olması için yeterince beklediniz. Artık sabrınızı zorluyorsunuz ama işte akvaryumunuzun suyu balık koyulacak duruma geldi. Sırada yine yeni akvaryumcuların yaptığı bir hata var. Akvaryumunuza birden bire çok balık koymamalısınız. Akvaryum suyunda yeterli bakteri kolonileri oluşmadan bir anda çok balığın yaşaması için güvenli olmaz. Sadece bir yada iki dayanıklı balık koymakla başlayacağız. Daha fazla balık koymak için akvaryumda nitrit seviyesinin yükselip, sıfırlanmasını bekleyeceğiz. Amaç sabrınızı test etmek değil evde besleyeceğimiz balıkların ömürlerini uzatmak.
AKVARYUMA ALABİLECEĞİNDEN ÇOK BALIK KOYMAK :
Evet yukarıda bahsettiğimiz aşamaları sabırla geçtik. Yeni başlayanların çok yaptıkları bir diğer hata akvaryuma alabileceğinden çok fazla balık koymalarıdır. Tecrübeli bir akvaryumsever 50 litrelik bir akvaryumda 10-12 küçük balığı yaşatabilecekken, bunu yeni bir akvaryumcunun denemesi bir felaket ile sonuçlanabilir. Burada genel kural her akvaryumdaki 3 litre su için 2 cm balık boyu hesabıdır. Tecrübeniz arttıkça akvaryumunuzda güvenle daha çok balık besleme imkanı bulacaksınız.
BİR BİRİYLE UYUMLU OLMAYAN BALIK KOYMAK :
Yeni akvaryum sahipleri çoğunlukla kendilerine çekici gelen tüm balıkları akvaryumlarına koymak isterler. Her balığın farklı çevre ihtiyaçları vardır. Balıkların kimi kavgacı sert balıklardır, kimi sakin huyludur, hepsi farklı su özellikleri isterler. Akvaryuma balık seçerken bunlara çok dikkat etmek gereklidir. Aynı su şartlarında yaşayabilen ve birbirine uyumlu balıklar seçilmelidir. Araştırmanızı yapın ve barışçıl, aynı su şartlarına uyum sağlayabilecek balıklar seçmelisiniz.
{mosgoogle center}
FAZLA BESLEME :
Yazının başından beri yeni başlayanlar dedik ama bu hata tüm akvaryumseverlerin sıklıkla yaptıkları bir hatadır. Balıkları gereğinden fazla beslemek. Balıklar her zaman fırsatçıdır ve sürekli yiyecek birşeyler ararlar. Sadece yemek aradıkları için aç sanarak kendinizi balıkları beslemek zorunda hissetmemelisiniz. En doğrusu bir kerede balıkların 5 dakikadan az bir sürede tamamını tüketecekleri kadar yem vermektir. Başlangıçta günde bir kere beslemek yeterli olacaktır. Amonyum yada nitrit seviyesinde yükselme olduğunda bir iki gün yemleme yapılmamalıdır. Bu süre balıkların dışkıları azalacağından suda temizlenme hızlanacaktır. Balıklar rahatlıkla ve hiç bir hastalık sebebi olmadan birkaç gün yemsiz kalabilirler.
YETERSİZ FİLTRELEME :
Akvaryumunuzdaki filtre mutlaka akvaryum suyunu 1 saat içinde en az 3 kere içinden geçirip sirküle edebilmelidir. Sirkülasyonun daha az olması akvaryumunuzdaki filtrelemenşn yetersiz olduğunu gösterir. Filtre seçerken ölçüsü konusunda kararsız kalıyorsanız bir büyüğünü almanızı öneririm. Hiç bir zaman filtrelemenşn fazla olması sorun yaratmayacaktır ama yetersiz olması balıklar üzerinde her türlü hastalığa sebep olacaktır. Sonuçları maalesef balıklarınız açısından hoş olmayacaktır.
SU TESTLERİNİN YAPILMAMASI :
Yeni akvaryum sahiplerinin nitrojen döngüsü hakkında ve su kimyasının kontrol edilmesi gerektiği konusunda tam bilgi sahibi olmalarını beklemiyoruz. Buna bağlı olarak akvaryum suyunu test etmeleri gerektiğini bilmediklerinden, toksinlerle uğraşmak zorunda kalabilmektedirler. Akvaryumu ilk kurduğumuzda birkaç gün kendi halinde çalışması için beklemiştik. İşte bu sırada suyun pH, nitrit, sertlik seviyeleri temel kayıt olarak ölçüldü. Başlangıç döngüsünde (Bak.nitrojen döngüsü) amonyak ve nitrit ölçümleri önemlidir. Başlangıçta döngü tamamlanıp akvaryum suyu istenen seviyeye stabile edildiğinde artık bu testleri ayda bir kere yapmak gereklidir. Herhangi bir ani balık ölümğnde de testleri yapmak, değişiklik olup olmadığını görmek için önemlidir.
SU DEĞİŞİMİNİN AKSATILMASI :
Yine yeni akvaryum sahiplerine, akvaryumlarını nasıl temizlemeleri gerektiği öğretilmemiş olabilir. Belirli aralıklarla akvaryum dibinde biriken tortuların su ile birlikte alınarak temizlenmesi ve eksilen suyun yerine taze su ilave edilmesi gerekir. Akvaryumunuzu temizlemesenizde balıklarınız muhtemelen bu sebepten ölmeyecektir ancak sudaki bozukluk onların stres altında yaşamalarına, hastalanmalarına ve ömürlerinin kısalmasına sebep olacaktır.