Ana Sayfa Tatlı Su Balıkları Canlı doğuranlar Lepistes Bakım Kılavuzu:

Lepistes Bakım Kılavuzu:

3598
0
Lepistes

Üreme, Tank Gereksinimleri, Çeşitleri…

Lepistes akvaryumu her zaman renkli ve çok zevkli gelmiştir. Üretim akvaryumu da hiç zor değildir. Lepistes balığı, hem yeni başlayanlar hem de deneyimli akvaryumcular için en iyi bilinen ve popüler akvaryum balıklarından biridir. Tanklara renk katarlar, nispeten ucuz ve bakımı oldukça kolaydır. Bu sayfada, Lepistes ile ilgili her şeyi anlatmaya çalışacağız. Lepistes bakım Kılavuzu: diyetleri, habitatları ve uyumlu arkadaşları, üretimleri ve aklimiza gelen çok daha fazlası.

Kategoriaçıklama
Zorluk seviyesiKolay
MizaçBarışçıl
RenkAkla gelebilecek her renk
Ömrü2 yıla kadar
Boyut1.5 – 6 cm
Diyet Omnivor
Ailesi Poeciliidae
Minimum Akvaryum Boyutu 20 Litre
Akvaryum Kurulumu Tatlı su, bitki
Uyum Diğer karma akvaryum balıkları

Lepistesler Güney Amerika’ya özgü tropikal tatlı su balıklarıdır ve Poeciliidae familyasındandır. Poecilia wingei, Poeciliidae ailesinin bir parçasıdır ve bilinen Lepistes balığı (Poecilia reticulata) ile oldukça yakındır. Bu makalede Poecilia reticulata’lardan bahsedeceğiz.

Farklı renk, boyut ve kuyruk biçimlerinde yaklaşık 300 çeşit Lepistes balığı bilinmektedir.

Ilk olarak 1866’da Trinidad’da bulunmuşlardır. Akvaryuma getirdikleri güzellik, renklilik ve aktif doğallığın yanı sıra, Asya’daki tatlı sularda sivrisinek popülasyonunu kontrol etmek için de kullanılmışlardır. Bazı bölgelerde, yerel balık popülasyonları üzerinde olumsuz etkileri olmuştur.

Lepistes balığı

Mizaç

Lepistesler grup halinde tutulmaktan hoşlanan barışçıl balıklardır. Çok hareketli ve aktiftirler. Sık sık dişileri kovalayan Lepistes balığı erkekleri, yüzgeç hareketleri ile kur yapmaya çalıştıklarını görürsünüz. Lepisteslerin az hareket etmeleri veya bir köşede saklanmaları, stresli yada hasta olduklarının açık göstergesidir. Ayrı bir üretim akvaryumu bile gerekmeyebilir. Lepistes akvaryumu her zaman çok hareketli ve eğlencelidir.

Görünüşleri

Lepistesler farklı kuyruk şekilleri, farklı renk ve boyutlardadır. Doğal ortamlarında dişiler gri renktedir ve erkeklerin geniş bir renk yelpazesi, renkli şeritleri, lekeleri vardır. Vücutlarında ve kuyruklarında parlak renkler ve farklı desenler ile yeni ırklar yaratan yetiştiricilerden dolayı çok fazla çeşitleri vardır; bugün bile, sık sık yeni türleri ortaya çıkmaya devam etmektedir.
Erkekler dişilerden daha küçüktür. Balıklar cinsel açıdan değişik görünmektedir, yani erkekler ve dişiler tamamen farklı yapıdadırlar. Cinsiyetlerini bakarak ayırmak çok kolaydır. Üretimlerinden bahsedeceğimiz bölümde bu konuya detaylı olarak değineceğiz.

İdeal Yaşam Alanı Habitat ve Tank Koşulları

Doğal ortamları, Güney Amerika’nın ılık sularıdır, akvaryumumuza bu koşulları kopyalamak önemlidir. Her akvaryumda olması gerektiği gibi, akvaryumun doğru kurulduğundan ve suyun gerektiği şekilde hazırlandığından emin olmamız gerekir. Bunu da, zararlı bakterileri daha az zararlı olanlara dönüştürecek iyi huylu bakterileri akvaryumumuza aşılamakla başarabiliriz.

Birçok yeni başlayan akvaryum sever, lepistesler için 20 litre ve üzerinde bir akvaryum seçecektir. Kullanmaniz gereken akvaryum boyutundan emin değilseniz, doğru boyuttaki akvaryumu nasıl seçeceğinizle ilgili makalemizi okuyun. (Hazirlaniyor)

Su sıcaklığını 24 ila 27 C arasında tutmak için bir ısıtıcı kullanmanız gerekecektir. Sıcaklığı sürekli kontrol etmek için yerleştireceğiniz termometrenizi daima, ısıtıcının olduğu yerin en uzağına yerleştirmelisiniz.

5,5-8,5 pH arasını tolere edebilmelerine rağmen, en ideal pH 7,0 ile 7,2 arasındadır.

Akvaryumların çoğunda olduğu gibi, lepistes akvaryumu da bir filtre gerektirir – seçtiğiniz tür akvaryumunuzun boyutuna göre değişecektir. Filtre seçimi için bu konuda hazırlamakta olduğumuz makaleyi okuyun.

Akvaryumunuzu kurarken, niyetinizin ne olduğu önem arz etmektedir balığı sadece yaşatıp izlemek mi istiyorsunuz, yoksa üremelerini de görmek istiyor musunuz?

Akvaryum: Bol miktarda canlı bitki, kaya ve kum kullanarak hazirlayin. Bu balıklar için ideal bitki Amazon Kılıç Bitkileri’dir. Seçeceğiniz kum türü tamamen kişisel tercihlere bağlıdır. Lepistesler zamanlarının çoğunu akvaryumun orta veya üst bölümünde geçirirler.

Üretim akvaryumu : Akvaryum tabanı kalıntı yemlerden ve balık dışkılarından rahat temizlenebilmesi için boş olmalıdır. Yavruların saklanabilecekleri Java Moss tarzı yüzen itkiler kullanabilirsiniz. Dolaşık misina yada dolaştırılmış rafya kağıdı da bu işi görecektir. Bitkiler ayrıca filtrelemeye de yardımcı olur.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, yetişkin balıklarınız sürekli saklanıyorsa – stresli olduklarının bir işareti olabilir, mutlu olduklarinda genellikle açık alanda yüzüyor olacaklardir. Kurulumdan bağımsız olarak, akvaryum tabaninizi haftada bir temizlediğinizden ve %25 civarında kısmi su değişimi yaptığınızdan emin olun.