Ana sayfa Deniz Deniz Akvaryumları

Deniz Akvaryumları

1325
0
Soytarı Balığı
Soytarı Balığı

GİRİŞ
Çoğunluğun düşüncesi deniz akvaryumu bakımının tatlı su akvaryumlarına göre daha zor olduğudur. Buna biz kesinlikle katılmıyoruz. Deniz balıkları ve diğer deniz canlılarının bakımı hiç de sanıldığı kadar zor değildir. Ancak gereken su şartları farklıdır ve sık gözlem isterler.

DENİZ AKVARYUMLARININ GENEL ÖZELLİKLERİ
Deniz balıkları çevrelerindeki değişikliklere karşı tatlı su balıklarına göre daha hassastırlar. Deniz akvaryumlarında en önemli kriterler suyun pH’ı, tuz oranı, ısı ve nitrat oranıdır. Nitrojen döngüsü esnasında amonyak ve nitrat da zaman zaman problem yaratabilir. Bu bahsettiklerimiz aynı şekilde tatlı su akvaryumlarında da geçerlidir.
Deniz akvaryumlarında en önemli kriter pH dengesidir. Deniz canlılarının çoğu 8,2 pH’ı severler. PH 8,0 – 8,4 aralığında olmalı hiç bir zaman 8,0’ın altına inmemelidir.
İkinci önemli koşul nitrat oranıdır. Deniz balıkları nitrata karşı omurgasız deniz canlılarına göre daha dayanıklıdırlar, ama yine de 20 ppm altında nitrat isterler, omurgasızlar ise 5 ppm in altında nitratı tercih ederler.
Diğer bir koşul tuzluluk oranı ve yoğunluktur. Yoğunluğa pek doğru olmasa da sudaki tuzluluk oranı da denilebilir. Akvaryumculaın çoğu sudaki tuzluluk ve yoğunluğu tek bir kriter gibi düşünseler de bu teknik olarak doğru değildir. Sudaki yoğunluk ısıya bağlı olduğu halde tuzluluğun ısı ile bir alakası yoktur.
Canlıların birçoğu mantıklı ölçülerdeki hertürlü yoğunluğa uyum sağlarlar. Deniz akvaryumlarının yoğunluğu 1,022 civarında olmalıdır. Denizlerde de yoğunluk yerine göre (okyanus, körfezler, deltalar vb.) 1,022 ile 1,030 arasında değerlerdedir. Yani doğadaki ortamları farklı olan balıklar ortama uymak için zamana ihtiyaç duyarlar.
Son olarak deniz akvaryumlarında ısı tatlı su akvaryumlarındaki ile aynıdır. 24 ile 27 derece arası idealdir. Ani sıcaklık değişiklikleri balıklarda strese ve dolayısıyla hastalıklara neden olacağından iyi bir ısıtıcı ve hatta bazı yerlerde soğutucu kullanılması yararlı olur.
Dikkat edilmesi gereken diğer kriterler ise alkanity ve kalsiyumdur. Deniz akvaryumunda uzun sürecek bir başarı için alkanity önemlidir. Suyun alkanity’sinin uygun seviyede olmaması pH’ı düşürecek buda balıkların hayatını tehlikeye sokacaktır. Deniz akvaryumlarında alkanity 2,5-3,5 meq/l arasında olmalıdır.
Kalsiyum ise sadece balık akvaryumlarından çok reef akvaryumları için önemlidir. Eğer akvaryumunuzda omurgasız deniz canlılarını da beslemeye karar verdiyseniz kalsiyum seviyesini kontrol altında tutmanız gerekir. Omurgasızlar kalsiyum ve diğer gerekli kimyasal maddeler olmadan dış iskeletlerini oluşturamayacakları için fazla yaşamazlar. Kalsiyum seviyesi 400 – 450 ppm Ca++ olmalıdır.

Artık deniz akvaryumlarının genel özellikleri ve ihtiyaçlarını biliyoruz. Bundan sonra iyi bir deniz akvaryumu kurmak için neler gerektiğini öğreneceğiz. Kuracağınız deniz akvaryumuna gerekecek malzemeler bu işi öğreneceğiniz kaynağa ya da kişiye bağlıdır. Deniz akvaryumu kurmaya karar verdiğiniz zaman kesinlikle bir kişinin ya da tek bir kaynağın tavsiyelerine bağlı kalmayın. Örnek verecek olursak birçok kişi biyolojik filtre olarak dip filtrelerinin kullanılmasını söyler. Ama düşük sirkülasyonla çalışan dip filtreleri, birkaç powerhead ile çalışan ıslak kuru dış filtrelerin yanında size daha çok iş çıkaracaktır. Dip filtreleri sık sık tıkanırken ıslak kuru filtreler daha az bakım ister ve performansı daha yüksektir.
Neyse sizi çok fazla detaylarla sıkmayalım. Özet olarak deniz akvaryumu kurmak için gerekenler akvaryum, dekor malzemeleri, filtre sistemi, protein-toplayıcı, ışıklandırma, su ve test kitleridir.
Deniz akvaryumu kurarken ilk karar vermeniz gereken akvaryumun büyüklüğüdür. Genel kural daha büyük daha iyidir. Akvaryumun büyük olması daha rahat kontrol ve hatalara karşı daha toleranslı olması demektir. Yeni başlayanlar için olabilecek minimum ölçü 80 litre olmalıdır. Ama yine de 200 litre çok daha iyi olacaktır. Bundan daha küçük bir akvaryumu kesinlikle önermiyoruz. Genel olarak balıklar uzun ve geniş akvaryumları severler. Akvaryum suyunun hava ile temas ettiği yüzey ne kadar fazla olursa su o kadar iyi havalanır ve balıklar da o kadar mutlu olurlar.
Akvaryum büyüklüğüne karar vermeden önce deniz akvaryumundaki balık yoğunluğunun tatlı su akvaryumuna göre daha az olması gerektiğini bir kez daha düşünmelisiniz. Deniz akvaryumuna koyacağınız balık sayısı aynı ölçülerdeki tatlı su akvaryumuna koyacağınız balık sayısından daha az olacaktır. 40 litrelik bir deniz akvaryumuna koyacağınız balık sayısı 2 den fazla olursa mutlaka problem yaratır. Koyacağınız balık sayısı aynı zamanda kullanacağınız filtre sistemi, akvaryuma bakım yapma sıklığı ve yemleme şeklinize de bağlıdır. Balık sayısına karar vermenizin yanında akvaryum boyutu seçiminiz kullanacağınız filtre sistemi ve ışıklandırmayla da ilişkilidir. Akvaryumunuz ne kadar büyük olursa filtre sisteminiz o kadar iyi olmalı, ışıklandırmanız da daha kuvvetli olmalıdır. Akvaryum ölçüsüne karar vermeden önce kullanacağınız ışıklandırmanın boyutlarına mutlaka dikkat edin çünki aydınlatma armatürlerinin boyları belli standart ölçülerdedir.
Sıra akvaryumu koyacağınız yere geldiğinde akvaryum, içine koyacağınız su, kaya, kum vs’nin ağırlıklarını hesaplayıp bu ağırlığı taşıyacak bir yere koymalısınız. Aynı zamanda akvaryumu koyacağınız yerin direk güneş ışığı almamasına mutlaka dikkat etmelisiniz.
Akvaryuma koyacağınız kumun deniz akvaryumlarında kullanılan mercan kırığı vs. gibi kum olmasına dikkat edin. Son zamanlarda canlı kumlar kullanılmaya başlanmıştır ama bunu biraz profesyonel olduktan sonra denemenizi tavsiye ediyoruz. Bu konuda daha detaylı bilgiyi gelecek sayılarımızda okuyabilirsiniz. Koyacağınız kumun ölçüsü taban filtresi kullanıp kullanmıyacağınıza göre değişecektir.
Bundan sonra dekorasyon için kullanacağınız malzemeler tamamen zevkinize ve harcamak için ayırdığınız bütçeye bağlıdır (ölü mercanlar, volkanik görünüşlü kayalar ya da canlı kayalar gibi). Canlı kayalar doğadaki mercan sistemlerinden alınan bir çok küçük organizmanın meydana getirdiği kayalardır.
Başlangıçta balık akvaryumlarını tercih eden akvaryum severler akvaryumlarındaki canlı kayaların faydalarını zamanla keşfettiler. Canlı kaya balık için doğal bir ortam yaratırken balıklar için zehirli bir madde olan nitritin nitrata dönüşmesinde de faydalıdır. Canlı kayalar hem güzel bir dekorasyon parçası hemde doğal bir filtre sistemi görevini üstlenirler. Balık akvaryumlarındaki canlı kayalar her ne kadar nitritin tamamını nitrata çeviremeselerde filtre sisteminiz için çok iyi birer yardımcılardır. canlı kayalar balık akvaryumlarında çok yakın izlenmelidir. Akvaryumdaki kimyasal dengenin bozulduğunu canlı kayaları iyi izlerseniz hemen farkedebilirsiniz. Kimyasal dengenin bozulması halinde canlı kayalarda sağlıksız büyüyen hair ve slim algler görürsünüz.
Akvaryumunuza canlı kaya ilave etmek isterseniz bunun canlı organizmalardan oluştuğunu ve bu organizmaların akvaryumunuzdaki diğer organizmalar tarafından öldürülebileceğini unutmayın. Bu nedenle canlı kayaları akvaryumunuza koymadan önce akvaryumunun suyunun iyice hazırlanmış olmasına mutlaka dikkat edin. İyi çalışmakta olan bir sisteme sahip akvaryumlara konulacak canlı kayaların mutlaka belli hazırlıklardan geçirilmesi gerekir.
Balık akvaryumlarında en iyi sistem ıslak kuru filtrelerdir. Sistem olarak satın aldığınızda oldukça pahalı olan bu filtreler yerine çok daha ucuza evde yapabileceğiniz sistemlerle ilgili daha detaylı bilgileri gelecek sayılarımızda anlatacağız.
Deniz akvaryumlarında iyi bir filtre sisteminin yanında yeterli akıntı da sağlanmalıdır. Bunun için kullanacağınız powerhead mutlaka akvaryum ölçünüzle uyumlu olmalıdır.
Bunların yanında mutlaka protein ayırıcı ( protein-skimmer) filtre de kullanmanız gerekir. Protein ayırıcı filtrelerin çeşitlerini de gelecek sayılarımızda vermeye çalışacağız.
Balık akvaryumlarında yeni başlayanların aydınlatmada floresan lambalar kullanması oldukça kolay ve yararlı olacaktır. Ama kuracağınız akvaryum reef akvaryumu ise daha kuvvetli ve profesyonel aydınlatma sistemleri kullanmanız gerekir.
Kullanacağınız tuz özel deniz tuzu olmalıdır. Normal kaya tuzunda balıkların ihtiyacı olan maddeler son derece yetersizdir.
Başarılı bir deniz akvaryumu için gerekli pH, nitrat, fosfat, alkalinlik, nitrit, amonyak test kitlerini de aldıktan sonra artık akvaryumu kurabiliriz.

Kuruluş
İlk önce akvaryum sehpamızı yerine yerleştirelim. Akvaryum tabanını oturtacağımız sehpanın üst yüzeyinin düz olduğundan emin olduktan sonra arada kalabilecek boşlukların akvaryumu kırmaması için mutlaka strafor koymalısınız. Akvaryumun camını yerleştirdikten sonra filtre sistemini kurun eğer dip filtresi koyacaksanız bunu kumu yerleştirmeden önce yapmalısınız. Kumu da koyduktan sonra dekor malzemelerini yerleştirip tuzlu su ile akvaryumu doldurun. Bunun için en iyi yöntem akvaryumun tabanına bir tabak koyup suyu direk olarak bunun içine dökmek olacaktır. Akvaryuma koyacağınız ilk suyun tuzunu akvaryum içinde karıştırabilirsiniz, ama daha sonra yapacağınız su eklemelerinde mutlaka suyu tuzla dışarda karıştırıp ilave etmelisiniz. Suyu da doldurduktan sonra filtre sisteminizi çalıştırıp herhangi bir kaçak( su, yada hava hortumlarında) olup olmadığını kontrol edin. Filtreyi ilk çalıştırmada filtrenize ve suyun içine akvaryumcularda rahatlıkla bulacağınız bakteri ilaçlarında ilave ederek faydalı bakterilerin üremesini çabuklaştırabilirsiniz. Birkaç gün filtreniz çalıştıktan sonra artık akvaryumunuza balık koyabilirsiniz.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN BALIKLAR
Damsellar
Deniz akvaryumlarına yeni başlayanlar için en uygun balıklar damsel’lardır. Bu balıklar oldukça güçlü ve kötü su koşullarına diğer deniz balıklarına göre çok daha fazla dayanıklıdırlar. Yem sorunu yoktur, her tür yemle kolayca beslenebilir. Ve fiyat olarak da diğer balıklara göre daha ucuzdur. Diğer yönden oldukça saldırgandırlar. Akvaryumda bir iki tane damsel besliyorsanız problem yoktur ama daha sonra alacağınız her damsel la bir kavga olması söz konusudur. Çünki kendilerine bir bölge seçecek ve sahiplanerek bu bölge için savaşacaklardır. Akvaryuma damsel la başlamak her zaman iyi bir fikir olup eğer daha sonra sakin ve ürkek balıklar almayı düşünüseniz mutlaka damselinizi akvaryumcunuza geri götürmeniz gerekecektir. Sert balıklar besleyecekseniz damseliniz de bir sorun yaratmayacaktır. Mavi ve sarı kuyruklular gibi bazı damsellar diğerlerine göre sakindir. Ama üç çizgili ya da domino damsel oldukça saldırgandır. Her ne tür olursa olsun akvaryuma başlarken en iyi balık damsel olacaktır.

Moliler
Bazılarınız tuzlu suya alıştırılmış moliler ile başlamak isteyebilir. Bu sayede en ucuz ve en dayanıklı balıkla başlayarak suyunuz oturmasını sağlama şansına sahip olursunuz.
Eğer deniz akvaryumunuza moli alacaksanız aldığınız balığın suyuna 6-8 saat içinde yavaş yavaş tuzlu su ilave ederek ve torba doldukça suyun bir kısmını boşaltarak onu tuzlu suya adapte edebilirsiniz. Tuzluluk yavaş yavaş arttıkça moliniz de yeni ortamına uyum sağlayacaktır. Moliyi daha sonra akvaryumdan çıkarmanız gerekmez ama eğer sert balıklar koyarsanız bunlar sakin yapılı moliyi rahatsız edeceklerdir.

Palyaço Balıkları (Clown ya da Anemon Balığı)
Anemon balıkları damsellar’la akrabadırlar ama yeni akvaryumda bakımları biraz daha zordur. Bu balıklar da bölge sahiplenirler ama diğer anemon balıklarından başka balıklarla problem yaşamazlar. Akvaryumda anemon olmasa da sorun yaşamazlar. Anemon da koymak isterseniz suyunuzun çok temiz ve aydınlatmanızın da oldukça kuvvetli olması gerekir. Ayrıca her değişik tür anemon balığı farklı anemon türlerini severler. Kolayca bulunan ucuz anemonlarla pek fazla ilgilenmezler. Bazı anemon balığı türleri artık akvaryumlarda da üretilmektedir.

Blenniler / Gobiler
Bu küçük balıklar da oldukça dayanıklıdırlar. Ama bazıları akvaryumunuzdaki diğer balıklara sorun yaratabilirler. Oldukça güzel renklere sahip olmalarına rağmen büyük akvaryumlarda kaybolacaklardır. Bazı türleri akvaryumdaki alg kontrolü için idealdir. Bazıları (mandarin gibi) kumdan yemlendikleri için sadece balık akvaryumlarında beslenmeleri zor olabilir.

Tanglar
Tanglar da oldukça dayanıklı balıklardır. Beyaz benekten kolay etkilenirler. Alglerle beslendikleri için alglerin oluştuğu akvaryumlarda rahatça beslenirler eğer akvaryumunuzda gerekli algler(yeşil alg) yoksa mutlaka yeşillikle beslenmelidirler.

Trigger Balığı / Aslan balığı
Eğer büyük ve sert balıklardan oluşan bir akvaryum kuracaksanız dayanıklı olan trigger yada aslan balığı ile başlayabilirsiniz. Buna rağmen bu balıklar ile yapacağınız bir hata oldukça pahalıya mal olacağından daha ucuz ve basit balıklarla başlayabilirsiniz. Bununla birlikte etçil olan trigger ve aslan balıkları midye ya da canlı diğer deniz balıklarıyla beslenmelidir. Aslan balığı besleyenlerin bir çoğu yem olarak japon balığı kullanırlar ama bu yeterli değildir. Çünki tatlı su balığı olan japon balıkları aslan balığının deniz canlılarından alacağı besin değerini karşılamaz. Ayrıca deniz balıklarının tatlı su balıklarıyla beslenmesi karaciğer bozuklukları ve erken ölümlere sebep olabilir.

Angel ve Butterfly (Melek ve Kelebek Balıkları)
Bu balıkları yeni başlayanlara kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çok nazik ve bakımı zor olan bu türler akvaryum ortamında ancak özel yemlerle beslenebilirler. Şimdilik bu balıkları daha sonraya bırakıyoruz. Gelecek sayılarımızda bu balıklara daha detaylı olarak değineceğiz.

Diğer balıklar
Balıkların yaşam çevrelerini iyice öğrendikten sonra alacağınız diğer balıklar hawkfishler, dottyback’ler, wrasseler olacaktır. Bazılarının bakımı zor olsada butterfly ya da angel kadar zor değildir.

Uzak durmanız gerekenler
Tüm angel balıkları, butterfly’lar, pipefish, deniz atı, uzun burunlu filefish, kayabalıkları, mandarin gibi balıklar reefler olmadan bakımı beslenmesi zor olan balıklardır.

Deniz Balığının Seçimi
Deniz balıkları tatlı su balıklarına göre daha pahalı olduğundan, alıp güvenli olarak eve getirmek ve uzun süre yaşatmak istemeniz en doğal hakkınızdır. Kabullenmeniz gereken akvaryumcularda gördüğünüz bu balıklar çok büyük olan okyanuslardan yakalanarak bu ortama getirildiği için üzerlerinde yakalanmanın ve taşınmanın verdiği kuvvetli bir stres vardır. Bu da balıkların biyolojik denge ve gelişmelerinde sorun yaratabilir.
Deniz balığı satın alırken hiç bir zaman satın alma heyecanıyla davranmayın. Almadan önce mutlaka balığı mutlu yaşatıp yaşatamıyacağınızı sormalısınız. Balığı canlı tutmak da onun mutlu olduğunu göstermez. 40 litrelik bir akvaryumda 50 tane japon balığı yaşayabilir ama kesinlikle ne mutlu ne de sağlıklı olabilirler. Hakkında birşey bilmediğiniz balığı alırken kendinize onu mutlu edip edemiyeceğinizi sormanız zor bir deneyimdir. Hasta bir balığı eve götürmekle ona bir iyilik yaptığınızı düşünmek de oldukça zordur. Eğer yeriniz ve zamanınız varsa hasta balığı ölüme terketmek yerine yaşam çevresini düzeltmeye çalışmalısınız. Ama karantina akvaryumunuz yoksa ve uğraşamayacaksanız problem yapmayın. Bu sadece balığın ölümüne ve cüzdanınızın da biraz hafiflemesine yarayacaktır.
Herhangi bir balığı almaya karar verdiğinizde akvaryumcunuzun onu sizin için yakalamasını istemekten çekinmeyin. Ve özellikle balığı yem yerken görmek isteyin. Eğer balık sağlıklı görünüyor ve yem de yiyorsa büyük bir ihtimalle iyi bir seçim olacaktır. Son olarak balığın üstünde herhangi bir benek, yara ya da göze batan bişeyler olup olmadığına bakın yıpranmış yüzgeçler büyük prblem yaratmaz ve iyileşecektir.

Balığın eve getirilmesi
Balığı eve getirdiğinizde önce torbasıyla akvaryumun içine koyun. Böylece torbadaki ısıyla akvaryumdaki suyun ısısı eşitlenir. Yaklaşık yarım saat sonra torbadaki suyun ¼ ü kadar suyu akvaryumdan alarak torbaya ilave edin ve bunu 15 dakikada bir tekrar edin torba dolarsa koyacağınız su kadarını boşaltın. Torbadan alınan su mutlaka atılmalıdır. Büyük ihtimalle bu suda parazit ya da zararlı maddeler bulunuyordur.
Balığınızı akvaryumunuzdaki suyun kimyasına alıştırdıktan sonra yapabileceğiniz bir kaç seçenek vardır. Balığı direk olarak akvaryuma koyabilir ve iyi olmasını umarsınız, balığı tatlı sudan geçirip akvaryuma koyarsınız ya da karantina akvaryumuna koyarsınız.
Bu seçeneklerden en iyisi balığa tatlı su banyosu yaptırarak karantina akvaryumuna almaktır. Burada yaklaşık 2 hafta gözlem altında tutarken herhangi bir hastalık olursa ilaçla tedavi edebilirsiniz. Herhangi bir hastalık olmadığından emin olunca akvaryumunuza alır, böylece akvaryumunuzdaki suyun kimyasını bozmamış olursunuz. Eğer balığı karantinaya alacaksanız ilk alıştırmada mutlaka karantina akvaryumunun suyuna alıştırmayı unutmayın.
Karantina akvaryumu kullanmıyorsanız mutlaka balığınıza tatlı su banyosu yaptırın. Tatlı su banyosunda balığın üstündeki olması muhtemel parazitler kendilerini bırakacaklardır ve tatlı suda kalarak öleceklerdir. Aksi takdirde akvaryumunuza giren bu parazitler üreyerek diğer balıklara da hastalık bulaştırabilir.
Tatlı su banyosu hazırlarken bir kaba koyacağınız tatlı su mutlaka klordan arıtılmış ve akvaryumunuzdaki suyun pH ve ısısına uygun hale getirilmiş olmalıdır. Balığınızı torbadan bu akvaryuma alırken kesinlikle dökerek değil bir kepçe yardımı ile yapınız. Balığı tatlı suya 3-5 dakikalığına koyduktan sonra hareketlerinde bir stres olup olmadığını izleyin, eğer yüzmeyi bırakıp durgunlaşır yada baygınlık belirtileri olursa hemen balığınızı akvaryumunuza alın.
Eğer balığınızı direk olarak akvaryuma koyarsanız ve bir hastalık belirtisi görürseniz diğer balıklara bulaşmaması için hiç zaman kaybetmeden balığı karantina akvaryumuna almalısınız. Hatta bunda geç kalmış olma olasılığınız çok yüksektir.

Deniz akvaryumunun bakımı
Doğal döngünün (cycling process) oluştuğu ilk dönem sizin için en hassas dönem olacaktır. İşte size ilk günler hatta aylar için önemli bilgiler.
İlk 4-6 hafta içinde akvaryumunuzda doğal döngü oluşmaya başlayacaktır. Bu en önemli aşamada amonyum ve nitriti çok dikkatle takip etmelisiniz. Eğer balığınız stresli görünüyorsa ( akvaryumun etrafına çarparak yüzüyorsa, su üstünde hava almaya çalışıyorsa ya da hiç hareketsiz ise) kısmi su değişikliği yapmanız gerekmektedir. Hatta balığınız daha da kötü görünüyorsa akvaryumunuzdaki toksik durum sona erene kadar başka bir akvaryuma almanız gerekecektir. Acil su değişiklikleri için yedek olarak bir kenarda klordan arınmış su ve tuzlu suyu her zaman hazır tutmalısınız.

Amonyum ve nitriti izlerken pH’ı da izlemelisiniz ( pH sadece bu dönemde değil her zaman dikkatle izlenmelidir )
PH zaman içinde düşüş eğilimi gösterecektir ve yükseltmenin en kolay yolu suya sodyum bikarbonat eklemektir. Bir kapta yapacağınız sodyıumbikarbonat karışımını yavaşça ( 1-2 saat içinde ) akvaryuma ilave etmelisiniz. Bu karışım suyun pH ını başlangıçta düşürür gibi görünse de zaman içinde 8,2 ye getirecektir.

Zaman içinde akvaryumunuzdaki su buharlaşarak eksilecektir. Buharlaşan su tatlı su olduğundan kesinlikle tuzlu su değil tatlı su ilave etmeniz gerekmektedir. Suyunuz kıvama gemeye başladığında kahverengi yosun oluşmaya başlayacaktır ve akvaryumdaki herşeyin üstünü kaplayacaktır. Haftada bir temizlenmesi gerekebilir. Kısa süre sonra yeşil yosun oluşmaya başladığında kahverengi yosun tamamen yokolacaktır. Eğer bu olmuyorsa akvaryumunuzdaki ışıklandırma yeterli değil demektir. Döngü tamamlandığında %40-50 civarında su değişikliği yapmanız gerekmektedir. Bu arada akvaryumunuzdaki kumu da temizlemenizde fayda vardır. Değiştirilen suyun kimyasal yapısı ve ısısı akvaryumunuzdaki suyla mümkün olduğu kadar eşit olmalıdır.
Bu ilk su değişikliğinden sonra artık düzenli bakım programınızı yapmalısınız.
Deniz balıklarının beslenmelerinde yem çeşitliliği önemlidir. Pul yemin yanında zaman zaman artemia, donmuş yiyecekler, karides vs. vermelisiniz. Eğer sarı Tang gibi otçul balıklarınız varsa yeşillik vermeyi de untmayın.

Tatlı su Akvaryumundan Tuzlu Su akvaryumuna Geçiş
Birkaç istisna haricinde tatlı su akvaryumunda kullanılan ekipmanlarınızı aynı şekilde deniz akvaryumunda da kullanabilirsiniz. İlk değiştirmeniz gereken kumunuzdur. Mercan kırığı gibi kalsiyum içeren bir kum kullanmalısınız. Bu tür bir kum akvaryumunuzda daha doğal bir ortam yaratılımasına katkıda bulunacaktır. Bundan sonra suyla temas eden ekipmanlarınız içinde metal olmamasına dikkat etmelisiniz. Tuzlu su metali çok kısa sürede paslandırarak çürütecektir. Bu nedenle suyla temas edecek ekipmanlarınızda metal kullanamassınız. Tatlı su akvaryumunuzda kullandığınız filtreleri burada da kullanabilirsiniz ancak suyun yüzeyini daha hareketli tutacak sirkülasyonu yaratmanız gerekecektir. Tuzlu suda çözünmüş oksijen daha az bulunduğundan sirkülasyon çok fazla olmalı ve havayla temas eden su sürekli hareket halinde olmalıdır. Tatlı su akvaryumunuzda kullandığınız ışıklandırma sadece balık akvaryumları için yeterlidir ancak akvaryumunuzda diğer omurgasızlara da yer verecekseniz ışık sisteminize ilave yapmalısınız.
Tatlı su sistemine göre yapacağınız ana değişiklik yemleme olacaktır. Deniz balıkları çok daha çeşitli yemlerle beslenmelidir.
Tuzlu suya geçmeye karar verdiğinizde akvaryumunuzdaki suyu tamamen taze su ile değiştirmelisiniz. Akvaryumunuza sadece tuz ilave ederek geçiş yapmanız halinde sudaki nitrat yosun oluşumunu hızlandıracaktır. Ayrıca tatlı sudaki nitrit önleyici bakteriler tuzlu sudaki ile farklıdır.
Akvaryumunuzdaki döngüyü hızlandırmak için akvaryumcunuzdaki döngüyü tamamlamış akvaryumlardan alacağınız bir miktar tuzlu su çok faydalı olacaktır. Ya da bir miktar temiz deniz suyu ilave ederek aynı işlemi yapabilirsiniz.

Deniz akvaryumuna başlamadan önce kendinize iyi bir akvaryumcu dükkanı bulun. İyi bir akvaryumcu mutlaka size gerekli bilgileri verecektir. Eğer bulduğunuz dükkanda az deniz akvaryumu varsa ve hasta ya da ölü balık gördüyseniz alacağınız balık sağlıklı görünse bile balık almak için başka bir dükkan seçin. İyi bir akvaryumcu balık sağlığıyla yakından ilgilenen hasta balıkları ölüme terk etmek yerine hastalanmalarını önleyecek su koşullarını yaratır. Unutmamanız gereken en önemli şey hiç bir balığınız eğer siz suyun kimyasını yeterli düzeye getirdiyseniz ölmeyecektir.